Latest Assam Current Affairs The Best For Your Exam

Assam Gk News
0

             ASSAM CURRENT AFFAIRS WEEKLY


Assam Current Affairs


assam current affairs





Q1.Which scheme was launched for artisans by PM Modi during his Independence Day address?





ANSWER= (D) Vishwakarma Yojana

Q2.What is the transaction limit for small value digital payments in offline mode?





ANSWER= (D) Rs 500

Q3. Which country has created a new Asian record in the men's 4x400m relay team event at the World Athletics Championships?





ANSWER= (C)India

Q4. A postage stamp was released in memory of Dadi Prakashmani, who is associated with which institution?





ANSWER= (D) Brahma Kumaris

Q5. Who has become the first Indian to win a gold medal in the World Athletics Championships?





ANSWER= (C) Neeraj Chopra

assam current affairs









Q6. Which state/UT inaugurated India’s first Artificial Intelligence (AI) school?





ANSWER= (B) Kerela

Q7. FIFA has lifted the ban from which country's football federation with immediate effect?





ANSWER= (C) Sri Lanka

Q8.Which country hosted the 19th African Ministerial Conference on the Environment (AMCEN)?





ANSWER= (D) Ethiopia

Q9. Who has acquired the title sponsorship rights for the domestic matches of the Indian cricket team ?





ANSWER= (B) IDFC First Bank

Q10.Archaeologists have unearthed 3,000-year-old priestly tomb in which country?






ANSWER= (C) Peru


assam current affairs










Q11. Who is the President of Zimbabwe who has been re-elected for a second five-year term?





ANSWER= (D) Emmerson Mnangagwa

Q12. What is India’s Gross Domestic Product (GDP) percent in the April-June quarter of the current fiscal (2023-2024)?





ANSWER= (B) 7.8 per cent

Q13. Thiruvonam is a festival prevalently celebrated in which state?





ANSWER= (C) Kerela

Q14.What is the name of the World’s Most Advanced Arabic Large Language Model, which was released recently?





ANSWER= (D) Jais

Q15. Who has been appointed as the new chairman of the Finance Industry Development Council?





ANSWER= (C) Umesh Revankar


assam current affairs












Q16. India signed a MoU with which country to boost cooperation in civil aviation?





ANSWER= (B) New Zealand

Q17. Renewable Energy Technology Action Platform (RETAP) is associated with India and which country?





ANSWER= (D) USA

Q18. Which was the first major sports event to offer equal prize money to men and women ?





ANSWER= (A) US Open

Q19. NT Rama Rao was the former Chief Minister of which state ?





ANSWER= (C) Andhra Pradesh

Q20. Who has been appointed as the first woman Chairman and CEO of Railway Board ?





ANSWER= (D) Jaya Verma Sinha



assam current affairs











Q21. In which state has the Griha Lakshmi scheme for women been launched recently ?





ANSWER= (D) Karnataka

Q22. Which state implements the ‘Mukhyamantri Chiranjeevi Swasthya Bima Yojana’ ?





ANSWER= (B)Rajasthan

Q23. Which medal did Neeraj Chopra win in the Zurich Diamond League Championship 2023?





ANSWER= (C) Silver

Q24. The DFL (Deutsche Fußball Liga) has entered into a collaboration with which Indian state?





ANSWER= (B) Maharashtra

Q25. ‘Bhaderwah Rajmash and Sulai honey’, which got Geographical Indication (GI) tag, is from which State/UT ?





ANSWER= (C) Jammu and Kashmir


assam current affairs











Q26. Who has taken over as Principal Director General of All India Radio and NSD ?





ANSWER= (C) Dr. Vasudha Gupta

Q27. Rajya Sabha Chairman Jagdeep Dhankhar has nominated whom as a member of the Standing Committee on Home Affairs ?





ANSWER= (A) P Chidambaram

Q28. As per the ‘Air Quality Life Index (AQLI) Annual Update 2023’, poor air quality decreases the average Indian’s life expectancy by?





ANSWER= (C) 5.1 years

Q29. Which company has launched a new mobile application called ‘Share(dot)Market’?





ANSWER= (D) PhonePe

Q30. Which US state Assembly passed anti-caste discrimination Bill ?





ANSWER= (B) California


assam current affairs







Post a Comment

0 Comments
Post a Comment (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top